Op de dag dat ik dit blog schrijf vieren we onze vrijheid. Iets waar onze voorgaande generaties voor gestreden hebben. Deze dagen roepen bij mij emoties op. Mede omdat goede vriend Ton Giesbergen deze winter is heengegaan. Hij ontwierp het nationale logo van 4 en 5 mei. Bovendien ontwierp hij in september zijn laatste logo; het logo van mijn bedrijf ‘Rondje Horecapersoneel’.

Hij zei over zijn laatste logo: “het logo is herkenbaar voor de branche vanwege het turfsymbool dat bij een rondje bier in menig kroeg nog steeds wordt toegepast, maar het gaat vooral om de mensen, de verschillende kleuren staan voor verschillende typen mensen die samen met elkaar werken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

En dat brengt me bij een bruggetje richting de vrijheid van medewerkers in jouw zaak. De vrijheid lijkt soms wel een vanzelfsprekendheid. De vrije opvoeding, de vrije onderwijsmethoden, een veranderende samenleving en digitale informatie ten overvloede zijn maar enkele voorbeelden die de nieuwe generaties kenmerken en bovendien het gedrag verklaren. Het zorgt ervoor dat wij als werkgevers en leidinggevenden een behoorlijke klus hebben indien we door een verouderde cq meer traditionele bril kijken.

Deze weken is het vakantie. Er zijn veel medewerkers die vakantie opnemen en zeggen dit nodig te hebben. Of gewoon vrije dagen willen. Maar er zijn ook mensen die vakantie helemaal niet nodig hebben. Maar wat zoekt een medewerker nou eigenlijk wanneer hij of zij vakantie wil opnemen?

De medewerker zoekt vrijheid en ruimte. Wanneer er in jouw zaak weinig ruimte is voor een hoogwaardige relatie waar de werknemer dichtbij de eigen talenten en krachten werkt, dan zal deze medewerker ook regelmatig behoefte hebben aan vrije tijd. Beter is het om te kijken naar hoe je die vrijheid en ruimte zo veel mogelijk in combinatie met het werk kunt bieden, want dit draagt enorm bij aan de bevlogenheid van je medewerker. Deze medewerkers nemen dan zelf initiatieven, komen los van onlogische processen en gaan denken in oplossingen. De wens van iedere leidinggevende. Feit dat ik het zojuist ‘als een wens’ benoem zegt eigenlijk al genoeg, terwijl de oplossing zo eenvoudig is.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Puur en alleen autoritair leiderschap en druk uitoefenen om de juiste (of betere) resultaten te boeken, heeft op de huidige generaties een averechts effect. Er wordt minder actief actie ondernomen, taken blijven liggen en de productiviteit en betrokkenheid nemen af. Er wordt weinig vrijheid ervaren.

De oplossing tot een verbeterde productiviteit, verhoogd plezier en verhoogde betrokkenheid is best makkelijk; ga Binden & Boeien.

Werknemers zijn tijdens hun vakantie op zoek naar ruimte en vrijheid. Maar wat nou als deze aspecten al op de werkvloer geboden worden? Ruimte om mee te denken, vrijheid om fouten te maken en nieuwe dingen aan te pakken en de tijd om werkzaamheden zo effectief en efficiënt mogelijk uit te voeren. Dit betekent echt niet dat je alle keuzes bij het team laat en dat er alleen nog maar overlegd wordt!

Het is belangrijk om medewerkers als individu te zien en niet als groep werknemers. Het aansturen vereist een persoonlijke aanpak. Een aanpak die, gezien de verschillende wensen van verschillende medewerkers, anders is bij elke werknemer. De één wil graag gecontroleerd worden, terwijl de ander juist vrijgelaten wil worden en ruimte nodig Laat medewerkers meebeslissen op onderwerpen die belangrijk voor hen zijn en betrek hen bij alles in de zaak. Natuurlijk is dit niet van de ene op de andere dag veranderd, maar het is noodzakelijk om toekomstbestendig te zijn. De nieuwe generatie medewerkers is nieuwsgierig, wil alles weten en wordt graag overal bij betrokken. Maak hier dan ook gebruik van. Wanneer medewerkers meer betrokken worden bij de dagelijkse gang van zaken dan zullen zij zich meer betrokken voelen bij jouw bedrijf en zodoende meer hun best gaan doen en meer verantwoordelijkheid kweken tegenover hun werkzaamheden.

Uiteindelijk levert het meer op dan de tijd en energie die het je kost!

Let er wel goed op dat je consequent blijft in je nieuwe aanpak. Door de nieuwe en oude manier met elkaar af te wisselen raken medewerkers in de war en zullen zij niet meer weten waar zij aan toe zijn. Deze onduidelijkheid zal het tegenovergestelde effect bereiken dan dat er beoogd is; lagere productiviteit en minder plezier voor en door de werknemer. Zorg dus dat de ingeslagen weg, zelfs wanneer het eindpunt onduidelijk is, doorgezet wordt. Uiteindelijk zal het ondernemen met personeel beter zijn. Zowel financieel als emotioneel en zo ervaart ook jij kortom; meer vrijheid.

Download onze brochure!

Laat uw gegevens achter en u ontvangt per e-mail een link naar onze brochure met daarin een overzicht van onze dienstverlening, inclusief de door ons gehanteerde prijzen.

Bedankt! U ontvangt een download-link per e-mail.

Rondje Horecapersoneel maakt op deze website gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website en/of Flash-applicaties wordt meegestuurd en door je browser op je harde schrijf van je computer wordt opgeslagen. Wij maken gebruik van technische cookies ( noodzakelijk voor de technische werking van de website) en analytische cookies (om gebruiksgegevens te verzamelen). Wij mogen gebruik maken van technische cookies maar u heeft het recht om te kiezen of u ook analytische inschakelt . Als u deze cookies inschakelt, helpt u ons om u een betere ervaring te bieden . Privacy policy